<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=616451241803191&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Op zoek naar de goedkoopste brandverzekering? Vermijd deze 6 valkuilen.

03 december 2019

Sta je op het punt om een woning te kopen? Hét moment om je dromen de vrije loop te laten. Maar ook een moment dat je goed moet rekenen, met beide voeten op de grond. Want er is niet alleen de hypotheek en wat je doet met je spaarcenten, maar ook de schuldsaldoverzekering, de kosten voor notaris en andere, de onroerende voorheffing,... En de brand- of woningverzekering. Kan je zonder zorgen zoeken naar de goedkoopste oplossing - of zijn er aandachtspunten? Na deze blogpost zijn er voor jou enkele valkuilen minder. 

Ben je verplicht om een brandverzekering af te sluiten wanneer je een woning aankoopt? Wettelijk gezien niet. Maar nogal wat banken bieden je een “voordelige” rentevoet op voorwaarde dat je bij hen ook je schuldsaldoverzekering en je brandverzekering erbij neemt. Wat te denken van zo’n pakketaanbod? De juiste benadering is: liever geen pakketten. Bekijk en beoordeel elke verzekering apart, samen met een onafhankelijk expert. Meestal kom je zo zelfs voordeliger uit. 

Wil je zeker zijn dat je voor je hypotheek én voor je verzekeringen de beste keuze maakt? Bekijk het samen met een onafhankelijk expert >

 

1. Geen brandverzekering

Kan je het erop wagen geen brandverzekering te nemen om kosten te besparen?
Géén goed idee. Want er hoeft maar iets te gebeuren en de zogenaamde ‘besparing’ verdwijnt als sneeuw voor de zon. Om nog niets te zeggen over je burgerlijke aansprakelijkheid (BA) naar anderen toe. 

Alle basics van de brandverzekering in een kwartiertje?
Hier vind je ze op een rij >


Ben je eigenaar/verhuurder of huurder van een woning zoals een huis, appartement of studentenkot? Voor beide partijen is het aangeraden om een brandverzekering af te sluiten. Als eigenaar/verhuurder dient de brandverzekering om je eigendom te beschermen. Als huurder wil je met jouw brandverzekering je aansprakelijkheid afdekken en je eigen inboedel beschermen.

In het Vlaams Gewest
zijn sinds 2019 zowel de verhuurder als de huurder wettelijk verplichtom de woning te verzekeren voor brand en waterschade wanneer ze ten vroegste op 1/1/2019 een huurcontract voor een hoofdverblijfplaats hebben getekend.

In het Waals Gewest werd de verplichting voor een woningverzekering op 1/9/2018 ingevoerd. Wel alleen voor de huurders, niet voor de verhuurders. Maar de verplichting betreft ook de reeds lopende contracten, en bovendien gaat ze verder dan alleen de hoofdverblijfplaats: ze geldt voor alle woninghuurovereenkomsten.

goedkoopste brandverzekering

2. Geen vrijstelling of franchise

Soms kom je wel eens een promotie tegen van een verzekeraar die ‘geen vrijstelling te betalen’ uitspeelt om nieuwe klanten aan te trekken. Die franchise bedraagt wettelijk 262,38 euro. De moeite waard om even bij stil te staan. De kans bestaat dat het schrappen van die franchise toch wordt verrekend via een hogere premie. Van besparing is dan eigenlijk geen sprake.

Bekijk de prijs altijd in totaliteit, en zeker ook in functie van de aangeboden dekkingen.

Tip: wel te overwegen is een lagere premie in ruil
voor een hogere vrijstelling, indien de verzekeraar daarvoor openstaat.

 

3. Onvoldoende dekking

Elke verzekeringspolis is een pakket met een aantal dekkingen erin, ook waarborgen of risico’s genoemd. Daarbij zijn er wettelijk verplichte dekkingen, maar ook niet-verplichte, bijkomende dekkingen én optionele aparte verzekeringen. Een opvallend goedkope brandverzekering kan een aantal dekkingen missen die misschien wel belangrijk zijn voor jou.

Tip: ga zeker na wat het maximumbedrag is dat je na schade per
dekking ontvangt. Soms zijn er echt wel krappe
vergoedingslimieten voorzien. Indien dit de reële waarde niet dekt, dan heb je (alweer) niet echt bespaard.

 

Brandverzekeringen vergelijken hoe doe je dat?
Deze blogpost maakt je wegwijs >

 

4. Onderverzekerde woning

Stel: je woning is 500.000 euro waard, maar je verzekert ze maar voor 300.000 euro. Je betaalt dan een lagere verzekeringspremie, maar bij een schadegeval krijg je ook maar drie vijfde van de schade vergoed. Met andere woorden: het heeft geen zin om voor een lagere premie te gaan als dit ook betekent dat je onvoldoende verzekerd bent en dus bovenop materiële schade ook financiële schade lijdt.

Tip: ga altijd voor een waardebepaling via een evaluatierooster - of
via een expertise. Dit laatste kan soms ook nodig zijn voor het hypothecair krediet.

 

5. Wat met de inboedel?

Voor de premie voor de inboedel gebruikt elke verzekeraar zo zijn eigen systeem:

  • sommigen nemen een percentage van de waarde van het gebouw.
  • anderen vragen naar het duurste voorwerp in huis  en verzekeren je dan voor alles in huis tot maximaal de door jou gekozen waarde.
  • soms moet je op eigen verantwoordelijkheid de waarde van je inboedel schatten.

    Dit laatste is vrij riskant. De kans is dan soms groot dat je zwaar onderverzekerd bent voor je hebben en houden.

brandverzekering goedkoopste

6. Renovaties niét melden

Je laat een knappe nieuwe keuken installeren - of je badkamer flink onder handen nemen? Laat dit dan zeker weten aan je verzekeraar. Inderdaad: meerwaarde aan je woning moet meer verzekerd worden, je premie gaat omhoog. Maar dit niet melden uit besparingsoverwegingen is geen goed idee. Eén schadegeval en van besparing is geen sprake meer…

Het allerbelangrijkste? Dat is dat de brand- of woningverzekering goed is afgestemd op jouw individuele behoeften. Heb je een zwembad en een mooi aangelegde tuin, overweeg dan zeker om hiervoor een bijkomende dekking of een aparte verzekering af te sluiten. Voor een knus huisje in de rij maakt zo’n dekking de verzekering onnodig duur. 

Wil je zeker zijn dat je brandverzekering jou als gegoten zit? Maak een afspraak met Immotheker Finotheker in je buurt 

Maak een afspraak